Menu
0
0

Jak vybrat vhodné lepidlo podle materiálu tapety

Tapety papírové, vinylové, vliesové, různá lepidla a pomůcky… Jde Vám z toho hlava kolem? Nemusí. Není to zas tak složité. Stačí se správně zorientovat a můžete začít lepit.

Pomůcky pro lepení tapet

Jestliže jste se rozhodli tapetu nalepit sami, budete potřebovat několik pomůcek. Mezi základní potřeby patří váleček na nanášení lepidla, měkká stěrka na přitlačení tapety a přítlačný váleček 15 cm, 18 cm nebo 25 cm. Kompletní výčet najdete v článku o pomůckách k tapetování.

Jaké lepidlo na tapety použít?

Lepidlo je nutné vybírat podle toho, z jakého materiálu je tapeta vyrobena. Většina lepidel se prodává v práškové formě. Klih je potřeba před použitím rozmíchat ve studené vodě. Příprava trvá pět minut a přesný postup najdete vždy na přiloženém návodu u každého produktu.

Dá se však pořídit i již připravené lepidlo.

Papírové tapety a fototapety

Lepení papírových tapet je nejnáročnější, protože se natírá tapeta samotná. Je třeba mít dostatek místa na její rozložení a natření. Také je nutné dodržet přesný čas (na všech pásech stejný), kdy lepidlo působí na materiál, který provlhčí a připraví k nalepení.

Lepidlo na papírové tapety se hodí i k lepení fototapet. Tipy pro lepení najdete v článku Jak lepit papírové a vinylové tapety. Tapety z papíru se hodí do dětských pokojů, obýváků i ložnicí; jejich hlavní předností je nižší cena, ale odstraňování staré tapety ze zdi dá, na rozdíl od vliesových, práci.
 

001 Lepidlo Pufas normal 125g

001 Lepidlo Pufas normal 125g
Cena 79Kč
Dostupnost: skladem
Zobrazit detail

Vinylové tapety

Pokud jste si vybrali vinylovou tapetu, lepí se stejným způsobem, jako papírová. Na trhu jsou lepidla pro lepení vinylových tapet, nebo lze použít univerzální – viz níže. Tento druh tapet se nehodí do dětských pokojů a ložnicí, protože jsou neprodyšné. Díky své omyvatelnosti najdou nejlepší využití v koupelnách a kuchyních.
 

Vliesové tapety

Vliesové tapety jsou, stejně jako papírové, ideální do ložnicí, obýváků, dětských pokojů. Jsou prodyšné, a zároveň posilují izolační vlastnosti zdiva. Jejich sundávání, v případě, že se rozhodnete pro změnu, je velmi snadné. Lehce je sloupnete ze zdi bez poškození omítky. K lepení použijte nejlépe speciální lepidla určená pro tento druh tapet. Natírá se jenom zeď, kterou jste předem jistě nezapomněli napenetrovat, a proto je jejich lepení nejjednodušší. Nepotřebujete žádný prostor k natírání tapetových pásů. Podrobný postup najdete v článku Jak lepit vliesové tapety
 

Univerzální lepidlo

Máte doma více tapet z různých materiálů? V tom případě lze použít univerzální lepidlo, které skvěle připevní tapety papírové, vinylové i vliesové.
  
Zpět na výpis článků