Menu
0
0

Jak lepit vinylové a papírové tapety?

Tapety jsou ozdobou každého interiéru. Abyste ale s výsledkem byli opravdu spokojení, je potřeba je mít správně nalepené. Proto Vám přinášíme podrobný popis na lepení vinylových a papírových tapet.
 

1. Příprava podkladu

Tato část bývá často podceňována a bývá příčinou největších problémů a chyb. Základem je rovný povrch, nejlépe vystěrkovaný, nebo postačí se zbavit drobných nedržících pískových zrníček, která snadno odřete brusnou mřížkou, tak aby stěna byla hladká. A nyní nejdůležitější krok – penetrace. Ta dokonale připraví jakýkoliv povrch a ideálně upraví nasákavost. Příliš savý podklad (novostavby, staré hliníkové nátěry) rychle vstřebá většinu lepidla a tapeta nebude držet. Zde použijte hloubkovou penetraci. Na vystěrkovanou, nalíčenou stěnu postačí penetrace povrchová. Doporučujeme mít povrch před lepením světlý, nelepte tapety na tmavé nátěry, hrozí prosvítání malby. Více se o penetraci můžete dočíst zde.
 

2. Příprava lepidla

Dle návodu připravte lepidlo, doporučujeme používat kvalitní lepidla. Pokud jste na lepidlo ve Vaší objednávce zapomněli, můžete si je přiobjednat e-mailem na adrese info@kupsi-tapety.cz nebo telefonicky na čísle 777 933 164.
Lepidlo sypejte do nádoby s vodou velmi pomalu jako dětskou krupičku a stále míchejte, až se vytvoří vodní vír, míchání může trvat 3–5 minut. Poté nechte lepidlo 30 minut odpočinout.
 

3. Tapetování

Před tapetováním si připravte pomůcky pro tapetování (váleček nebo štětka, měkká stěrka nebo kartáč na vyhlazení tapety, olovnice, nůžky, odlamovací nůž) a samotnou tapetu. Jak spočítat spotřebu tapety? Z 1 role tapety ustřihnete vždy zaručeně 3 pásy o celkové šíři 159 cm (1,59 m), to znamená na zeď širokou 3 metry budete potřebovat 2 role, na zeď širokou 4,5 m budete potřebovat 3 role atd. Toto platí pro běžné výšky stropů, cca 265–285 cm. Více si o spotřebě tapet můžete přečíst zde. Rádi Vám poradíme s propočtem spotřeby tapet i s výběrem vhodného lepidla.
S tapetováním začínejte směrem od okna. Pomocí olovnice si na stěnu naznačte vodící svislou linku pro první pruh, ten ovlivní přesnost lepení všech dalších pásů. Dle výšky stěny si ustřihněte první pás tapety, ale než ho nalepíte, naznačte si tužkou začátek dalšího pásu. Lepidlo se nanáší na pás tapety štětkou nebo válečkem. Poté se od obou okrajů pás volně přeloží ke středu a nechá se přesně 3 minuty provlhnout. Přesné načasování provlhnutí každého pásu ovlivní přesnost navazování vzoru. Tapetu lepíme od stropu dolů a vyhlazujeme kartáčem nebo měkkou stěrkou.  Znečištěnou tapetu od lepidla snadno očistíte vlhkou houbou a suchým hadrem. Přebytečný kus tapety zařízněte ostrým odlamovacím nožem a zahlaďte. U dalšího pásu je postup stejný, jen je nutno správně navázat vzor tapety. Vzor Vás sám povede. Tapety lepte vždy natěsno k sobě, ne přes sebe. V rohu přebytečný kus tapety opět seřízněte ostrým odlamovacím nožem. Během schnutí při teplotě 18–20 °C se vyvarujte průvanu, hrozí příliš rychlé schnutí a následné loupání tapet.

 

Zpět na výpis článků