Menu
0
0

Co všechno je k tapetování stěn potřeba?

K tapetování stěn budete samozřejmě potřebovat hlavně tapety, ale nejen ty. V následujícím článku Vám v několika krocích přinášíme seznam věcí, které je užitečné si před samotným tapetováním připravit.
 

Nářadí na vyčištění stěny

Pokud máte na stěně starou tapetu, je potřeba ji odstranit. Pomůže Vám, když starou tapetu natřete vodou, do níž přidáte přípravek nazvaný odstraňovač tapet. Ten se nanáší ve vydatné vrstvě pomocí štětce nebo rozprašovače. Stará tapeta půjde dolů ještě snadněji, když použijete škrabku nebo tapetovací váleček – ježek. 
 

Věci pro zpevnění plochy

Aby tapeta vypadala na stěně pěkně a také dobře držela, je potřeba ji nanášet na rovný, čistý a suchý povrch. Pokud máte stěnu s vlasovými trhlinami, sjednotíte ji díky univerzálnímu tapetářskému rounu. Obecně k odstranění případných nerovností slouží sádrový tmel, který pak vyhladíte špachtlí a po zaschnutí přesmirkujte smirkovacím papírem. Vždy doporučujeme na stěnu nanést penetraci, díky níž je tapetování nejen snazší, ale i tapety potom vypadají pěkněji. Penetrace už se neředí a rovnou se nanáší na stěnu válečkem nebo štětkou v jedné nebo ve dvou vrstvách. 

K připravení vhodného rozměru tapety a vyznačení čáry na stěně budete potřebovat měřící nebo skládací metr, tapetovací nůžky,  tužku, vodováhu, olovnici se šňůrou a kovové přítlačné pravítko.


 

Pomůcky při nalepování

K nalepení je nutné samozřejmě lepidlo, které rozetřeme tapetovací štětkou. V případě nanášení lepidla přímo na zeď, se shodí váleček na lepidlo. Pro uhlazení a přitlačení tapety pak poslouží tapetovací měkká stěrka či přítlačná špachtle se třemi úhly. Můžete také použít tapetovací kartáč a tapetovací váleček. Zbytek tapety lze odstřihnout nůžkami nebo zkrátit odlamovacím nožem. Při zařezávání tapet u stropu, podlahy nebo v rohu je užitečná tapetovací lišta. Samozřejmě je těžké přesně stanovit množství lepidla, takže když Vám jej trochu bude vytékat, nejlépe ho odstraníte mořskou houbou. Ta je mnohem savější než navlhčený hadřík a současně nezanechává na tapetě žádné skvrny. Aby Vám tapety vydržely pěkné co nejdéle, můžete je natřít ještě bezbarvým ochranným nátěrem.  

 


Zpět na výpis článků