Menu
0
0

FOTOPOSTUP: Jak nalepit vliesovou (foto)tapetu

Vliesovými tapetami vyzdobíte interiér rychle a jednoduše. Lepí se za sucha, takže nanesete lepidlo na stěnu a přitisknete pás tapety. Žádná manipulace s papírovými archy ztěžklými natřeným lepidlem a podobně. Takto zútulněná místnost navíc bude tepelně i zvukově izolovaná, zároveň vlies díky své prodyšnosti nechá stěny dýchat, aniž by se pod ním vyrojila plíseň, a jeho barvy nebudou z motivu vybledávat. Máte vybranou svoji krásku a přemýšlíte, jestli ji zvládnete nalepit bez zádrhelů a karambolů? S naším návodem určitě. Rozepsali jsme ho přehledně do osmi kroků. 
 
lepení vliesových tapet

1. Výběr tapety 

Na výběru tapety si dejte záležet. Přece jen vám bude zdobit stěnu nějaký ten pátek. Promyslete její umístění, velikost a prosvětlenost pokoje, barvu nábytku i celkový styl místnosti. Naše zákaznice, která se s námi podělila o svůj fotopostup lepení, si vybrala vliesovou tapetu Komar XXL4-035 květinová louka. Pokud bude vybírat tapetu, nikoli fototapetu, mrkněte na to, jak si spočítat spotřebu rolí

výběr tapety

2. Kontrola tapety 

Když si domů přinesete nebo vám kurýrní služba doručí tubus s vliseovou tapetou či fototapetou, doporučujeme ji rozložit s zkontrolovat návaznosti a barevné odstíny motivu. Protože pokud zjistíte nepřesnosti až po přilepení na zeď, reklamaci už bychom vám nemohli uznat. 

kontrola tapety před lepením

3. Příprava podkladu

Pro lepení tapety potřebuje rovný homogenně zbarvený, čistý, hladký a nemastný podklad ideálně světlé barvy, aby vám například tmavé nátěry později neprosvítaly. Co pro to musíte udělat? Obrousit barvy, odstanit zbytky starých tapet, zahladit a vystěrkovat drsná místa, otvory i trhliny a zbavit plochu pískových zrníček, která nedrží. Kromě toho upravte nasákavost stěny použitím penetrace. Je potřeba, aby nebyl příliš savý, protože by vstřebal většinu lepidla a tapeta by potom nedržela. Hodně savé jsou například zdi v novostavbách nebo hliníkové nátěry - takové stěny penetrujte hloubkovou penetací, pro stěrkovanou nebo nalíčenou stěnu stačí povrchová.  
 
příprava podkladu

4. Příprava lepidla a pomůcek

Připravte si všechny pomůcky, které při tapetování můžete potřebovat. Rozhodně to je štětka či váleček na lepidlo, ulamovací nožík, hadr, nádoba na lepidlo, tapetářská houba, stěrka na vyhlazování a spojový váleček. Lepidlo dostane od nás ke každé objednávce zdarma přesně spočítané na plochu objednané tapety, takže s jeho výběrem si nemusíte dělat starosti.
 
příprava pomůcek pro tapetování

5. Označení zdi 

Fototapety: Protože ne všechny zdi jsou postavené přesně v pravém úhlu a chcete mít obrázek zarovnaný na střed, začněte tapetovat od středu. Ten si načrtněte tužkou z vodorovné a svislé čáry, které narýsujete pomocí vodováhy a olovnice. 

Tapety: U vliesových tapet nezačínejte od středu, protože by se vám mohla zvýšit spotřeba rolí, ale postupujte od okna. Pomocí olovnice si na stěnu naznačte vodící svislou linku pro první pruh, ten ovlivní přesnost lepení všech dalších pásů. Dle výšky stěny si ustřihněte první pás tapety, ale než ho nalepíte, naznačte si tužkou začátek dalšího pásu.
příprava stěny na tapetování

6. Příprava zdi 

Vliesové tapety fungují na tzv. suché lepení, při kterém se lepidlo nanáší na stěnu, nikoli na tapetu. Rozmícháte jej podle návodu na obalu, většinou tak, že prášek velmi pomalu sypete do nádoby s vodou a mícháte, až se vytvoří vír. To může trvat 3–5 minut. Poté nechte lepidlo 30 minut odpočinout. Na stěnu nanášejte válečkem nebo štětkou. Aby se správně přilepily i okraje tapety, roztírejte lepidlo na nepatrně větší plochu stěny, než máte vyměřenou velikost daného pásu nebo dílu fototapety.  
nanášení lepidla na stěnu při tapetování

7. Lepení 

Suchý arch přiložte k čarám, které jste si na stěně narýsovali. Poté tapetu postupně přitlačujte ke zdi natřené lepidlem od stropu dolů pomocí měkkého suchého válečku, stěrky nebo kusu látky. Pokud se vám tapeta ušpinila od lepidla, stačí setřít vlhkým hadříkem nebo houbou. Přebytečný kus tapety odřízněte ulamovacím nožíkem a zahlaďte. Postupujte lepením vedlejších pásů a dávejte pozor na správné navázání vzoru tapety. Jednotlivé pruhy lepte vždy těsně k sobě, ale ne přes sebe a přebytečné kusy odřezávejte přesně v rozích a na hranách. 

lepení vliesové fototapety

8. Schnutí 

A je to. Jakmile dolepíte poslední pruh, máte (skoro) hotovo. Ale ještě nesmíte podcenit schnutí. Ideálně nechte nalepenou tapetu či fototapetu schnout pomalu a rovnoměrně při pokojové teplotě (18 °C až 20 °C) se zavřenými okny. Průvan by mohl proces příliš urychlit a tapeta by se mohla začít olupovat.  Pokud je topná sezona, pouštějte do místnosti teplo jen v mírné intenzitě. 

vliesová fototapeta květinová louka


Zpět na výpis článků