Menu
0
0

Osvědčené tipy, jak vyčistit tapety

Stejně jako všechno ostatní vybavení domácnosti, i tapety potřebují občas provést pravidelnou údržbu. Přece jenom zachycují prach, nečistoty, špínu, zvířecí chlupy a v některých místech jsou znečištěné od prstů, otírání při průchodu nebo třeba od malých dětí. Způsob čištění tapet a doporučené prostředky závisí především na materiálu, z něhož jsou vyrobené.

špinavá zeď

Pro tapety ze všech materiálů platí, že bychom z nich měli omést několikrát ročně prach, pavučinky a další přichycené nečistoty. Postačí k tomu prachovka z mikrovlákna. Obecně není dobré tapety při čištění nechat příliš nasáknout, při znečištění tekutinou je důležité ji co nejdříve vysát. I když jde o tapetu omyvatelnou, nepoužívejte saponáty s bělidly a abrazivy, abyste spolu s nečistotou nesmyli i motiv a barvu. 

Pozor na kávu, víno a mastnotu. Tyto tři věci odstraníte z vinylových tapet velmi těžce, z papírových a vliesových vůbec. 

Objeví-li se na tapetě plíseň, je to signálem vážnějšího problému ve zdi. Takovou tapetu nemá cenu čistit, protože plísňová houba je ve stěně a nevzhledné flíčky jsou pouze projevem vnitřního problému. Více o tématu plíseň na tapetách a o tom, jak odstranit staré nebo plísní zničené tapety se dočtete v našem slovníku pojmů

Jak čistit vinylové tapety 

 Z vinylových tapet jde špína odstranit nejsnáz. Jsou totiž odolné proti nasákavosti. Plachtu na stěně tak můžete přetřít hadříkem, měkkým kartáčkem nebo houbou namočenými ve slabém roztoku saponátu. Vinylové tapety jsou odolné i proti mechanickému poškození. Při mytí dávejte pozor jen ve spojích jednotlivých archů, kde by mohla voda zatéct pod povrch a tapetu poškodit nebo začít odlepovat. 

Jak čistit vliesové tapety 

Vlies je materiál, který snese slabý roztok saponátu pro vysávání špinavé části tapety. Platí ale, že hadr pro omývání a vytahování špíny musí být vlhký, ne mokrý. Vliesová tapeta se nesmí promočit. Některé suché skvrny například od tužky lze zlehka vygumovat kreslířskou gumou. 

Jak čistit papírové tapety 

Papírové tapety jsou velmi jemné a snadno poškoditelné. Proto jsou jejich údržba a čištění poměrně náročné. Budete potřebovat šikovné ruce. Malé skvrny od tužky nebo suché hlíny odstraníte kreslířskou gumou. Příliš na ni ale netlačte, abyste neprodřely tapetový papír. Jestliže se na tapetu vylije tekutina, nikdy nestírejte tapetu suchým hadrem ani houbou. Slovem nestírejte je myšleno tření hadru po tapetě. Je-li tekutina čirá, nechce ji uschnout nebo pomožte vysoušením fénem na nízkou teplotu. U barevných tekutin přikládejte suchý nebo v čiré vodě trošku namočený hadr a snažte se, aby se do něj tekutina nasála. Postupujte od středu skvrny, hadr neposouvejte po tapetě ale přikládejte postupně od středu na celou plochu skvrny a snažte se co nejvíce barevné tekutiny vysát. 


Zpět na výpis článků