Menu
0
0

Jak vybrat správnou tapetu?

Chcete svůj interiér opravdu ozvláštnit? Pak pořízení tapet na zeď je dobrá volba. Jen ještě předtím, než si začnete prohlížet neuvěřitelně širokou nabídku barev, vzorů a materiálů, je dobré vzít v potaz několik hledisek.

Úmístění tapety

Nejprve si stanovte, do jakého pokoje tapetu sháníte. Je jasné, že tapeta v obývacím pokoji bude mít zcela jiný vzhled než ta, která ozdobí dětský pokoj. Stanovení si konkrétní místnosti Vás také nasměřuje k vybrání co nejvhodnějšího materiálu tapety. Pokud potřebujete tapetu do kuchyně či koupelny, jsou nejlepším řešením vinylové tapety, které jsou odolné vůči vodě, páře, otěru i teplotě a jsou omyvatelné. Do jiných místností můžete pořídit vliesové tapety. Do dětského pokoje, kde hrozí, že dítě může tapetu pomalovat nebo zničit, jsou lepší omyvatelné vinylové tapety a špatnou volbou nejsou ani levné papírové tapety.
Pokud kupujete tapetu pro někoho jiného, například jako dárek, vemte v potaz jeho věk. Obecně platí, že mladí lidé dávají přednost větší extravaganci, tedy nápadnějším barvám a vzorům, zatímco starší generace je spíše pro jednobarevné  a konzervativnější vzory.

Velikost pokoje

Při výběru tapety na zeď si uvědomte charakteristiky daného pokoje. V prvé řadě jeho velikost. Pro malý pokoj se doporučují tapety ve světlých a jasných barvách, které prostor opticky zvětší a rozšíří. Naopak do velkých prostor si klidně můžete dovolit tapety s tmavším odstínem, dobrou volbou je tmavě červená nebo bordó. Pokud potřebujete, aby pokoj vypadal nižší a širší, vyberte tapetu se vzory ve vodorovném směru. Naopak tapety se vzory ve svislém směru způsobí, že se místnost bude zdát vyšší.
 

 

Barva nábytku a stěn

Velmi důležitým faktorem je barevné složení pokoje. Přesněji jaká je barva podlahy/koberce, oken a dveří, nábytku a v případě, že nechcete tapetovat všechny stěny (což se nedoporučuje) i jaká je barva ostatních stěn. Stanovení celkové světlosti či tmavosti pokoje samozřejmě výrazně ovlivňuje množství slunečního světla, tedy kolik je v místnosti oken, jak jsou velká, na jaké stěn jsou, tedy kam světlo nejvíce dopadá. Je logické, že například pro pokoj s tmavým nábytkem a podlahou, které má jen jedno okno, je potřeba světlá a projasňující tapeta. Co se týče vzorů, platí, že drobné vzorky světlé barvy prostor rozšíří, naopak velké tmavé vzory jej zúží.
Když už byla řeč o světle, mějte na paměti, že tapeta vypadá jinak při denním světle a jinak při umělém osvětlení. Abyste byli s tapetou v obou případech osvětlení spokojeni, doporučujeme vám využít naší služby a objednat si  vzorek tapety domů – zdarma vám jej pošleme (více se dozvíte zde).

Střídmost nadevše

Určitě znáte poučku, že všeho moc škodí. A při zařizování interiéru to platí dvojnásob. Jestliže máte hodně nápadný nábytek, podlahu/koberec a další doplňky v pokoji, volte tapetu s umírněnějším vzhledem. Pokud naopak potřebujete něco, co váš trochu mdlý pokoj s bílým nábytkem a kobercem rozzáří, pak moderní tapeta s výraznými barvami a vzory je tím pravým ořechovým. Při hodně dominantní tapetě pak ale dejte pozor na barvu doplňků. Pokud je nechcete mít jen v odstínech bílé, smetanové či šedé, můžete zvolit světlé odstíny z jedné výrazné barvy ze vzoru tapety. Vzor tapety také vybírejte vzhledem k tomu, jestli na stěně bude viset obraz či fotografie. I sebezajímavější tapeta bude při překombinování vypadat špatně. A rada na závěr. Snažte se při výběru tapety nezaměřovat jen na samotný pokoj. Nejlepší je, když má celý interiér bytu či domu svého jednotícího ducha.

Lepidlo a další pomůcky

V momentě, kdy už máte vybráno a stačí jen objednat, nezapomeňte ještě na jednu důležitou věc. Přesně si spočítejte, kolik rolí tapet budete potřebovat. Jak na to? Za prvé si změřte délku a výšku jednotlivých stěn a následně i délky a šířky tapety. Raději si kupte o jednu roli navíc. Můžete ji využít, když se vám při tapetování něco nepodaří, anebo se v budoucnu může hodit  pro případné opravy. Při dokoupení už by nemusela být stejná šarže tapety. Druhou věcí, na kterou je nutné myslet, je koupení vhodného lepidla a dalších pomůcek pro tapetování.
 

moderní vliesová tapeta
 

Zpět na výpis článků