Menu
0
0

Bydlení ve venkovském stylu

Máte rádi útulné prostory, kde čas proudí tak nějak pomaleji? Pokud zrovna neholdujete minimalismu a strohé jednoduchosti moderny, tento článek je psaný přímo pro vás. Nalaďte se na vlnu pohody, uvařte šálek kávy a udělejte si čas na přečtení následujících pár řádků, kde se dozvíte, jak snadno bydlení v příjemném venkovském stylu vykouzlit. Pozornost bude hlavně zaměřena na detaily a bytové doplňky. Sami se přesvědčíte, že přírodní a tradiční způsob bydlení umí být velmi moderní a nadčasový.

poklidný venkovský styl bydlení

Venkovský styl bydlení je nadčasovou záležitostí

Bydlení ve venkovském stylu nepatří jen do chat a chalup. Současný způsob bydlení vnáší prvky venkova i do městských bytů a domů, a tak pokud milujete venkovský styl a chcete se ním obklopit i u vás doma, poradíme, jak si interiér takto zařídit. Bude stačit pár doplňků, které vyčarují zázraky. A interiér vašeho domova bude rázem vyzařovat tu pravou klidnou atmosféru.

venkovský styl jako nadčasový design

Bydlet jako vintage

Co znamená bydlet jako vintage [vɪntɪdž]? Vintage styl bydlení zahrnuje vše, co je staré, historické, ale také klasické. Nemyslete si však, že vintage styl je retro. Retro výrobky se řadí převážně do doby komunismu (60.-70. léta 20. století). Oproti tomu vintage si můžeme představit jako bydlení v rustikálním, venkovském stylu. Na takovém nábytku lze pak snadno najít patinu dávných časů. A přitom stále tvoří krásné, tradičně a poctivě vyrobené kousky.

Pro vintage je nejvíce typické využívání přírodních materiálů, které s námi s drobnými opravami žijí už spousty let. Vydejte se i vy na půdu svých prarodičů a budete sami překvapeni, jaké poklady tam najdete. Z takového nábytku totiž dýchají samotné příběhy. Mnohdy stačí výrobky jen přebrousit a znovu natřít. Rázem budete mít jedinečný kousek, který vám bude kdekdo závidět.

vintage styl bydlení

bydlení na venkově

Jak zařídit byt ve venkovském rustikálním stylu?

Nebojte se, že pokud si do vašeho bydlení vnesete prvky venkova, budete vypadat zastarale a nemoderně. Ba naopak! Takový styl bydlení je v dnešní době velice moderním a jde ruku v ruce se současným hitem interiérového designu – stylem hygge. Jedná se především o využívání přírodních materiálů a navození příjemné, útulné atmosféry.

Útulný obyvák, kuchyně i ložnice aneb Celý byt na jedné vlně

Hledáte inspiraci pro vybavení vašeho bydlení v útulném venkovském duchu? Nemusí to u vás nutně vypadat jako v muzeu se starožitnostmi. Ale stačí pár prvků, které se o tu pravou venkovskou pohodu postarají. A těmi základními prvky jsou přírodní materiály (dřevo, kámen), textil nebo například keramika. Pokud do každé místnosti vnesete některý z níže zmíněných prvků, váš domov bude dýchat jednotnou atmosférou a duchem.

venkovky zařízená kuchyně

Ať už zařizujete obývací pokoj, kuchyni nebo ložnici, dbejte především na pohodlí a váš osobní vkus. Co by vám nemělo chybět?

  • Dřevěný masivní nábytek,
  • jednoduše vymalované stěny, nebo tapety na stěnu s přírodními motivy,
  • romantické vzory na textiliích (závěsy, polštáře, povlečení apod.),
  • poctivá keramika (vyžít můžete i jako květináče),
  • luční kvítí ve váze, případně živé rostliny v pěkných baculatých květináčích,
  • v celém interiéru používejte světlé, jemné barvy v pastelových odstínech,
  • všeho s mírou – s dekoracemi a starým vybavením to zase nepřehánějte, ať to ve vašem obyváku nevypadá jako na blešáku.

Dopřejte si maximální pocit útulna

Každému z nás určitě slovo venkov vyvolává vzpomínky na prázdniny u babičky a její domek zařízený oprýskanými dřevěnými komodami a kredencem, ve kterém se vždy našla nějaká ta dobrota. Jako malé děti jsme tuto jedinečnou atmosféru naplno nedokázali vnímat, ale dnes to pro mnohé z nás může být romantickou představou o klidném a harmonickém životě.

Převládající barvou by měla být bílá a jiné světlé barvy. Aby však prostor nepůsobil až moc sterilně, ozvláštněte jej originálním dřevěným nábytkem a doplňky ve výraznějších barvách. Pravou atmosféru také interiéru přidají přiznané stavební prvky budovy, jako například dřevěná podlaha, stropní trámy, zárubně a dveře ze dřeva, odkryté kovy nebo neomítnuté zdi z kamene a cihel.

Pokud zrovna nemáte to štěstí, že byste doma nějaký starý nábytek a vybavení našli, víme, jak si poradit s nábytkem novým, aby do vašeho rustikálního interiéru zapadl. Patinujte! Dají se koupit buď přímo určené barvy k vytvoření patiny, nebo natírejte záměrně flekatě, čímž patinu vytvoříte sami.

Fotogalerie interiérů ve venkovském stylu bydlení – inspirace

Jak už jsme zmiňovali, bydlet v „country“ stylu neznamená bydlet ve vetešnictví. Pokud se chcete přiblížit bydlení jako za starých časů, kombinujte staré kousky s těmi novými, moderními. Interiéru tak necháte vyniknout všechny vintage doplňky, které jste si pořídili, ale celkový dojem nebude vypadat nijak zastarale.

byt zařízený ve venkovském stylu bydlení  venkovský styl s moderními prvky

vintage dekorace na okno  skleněné dekorace interiéru

Designové tapety ve vintage stylu jako třešnička na dortu

tapeta na stěnu kachličky modré  bílá tapeta na stěnu
tapeta na stěnu bílé cihly  tapeta na stěnu růže

Zpět na výpis článků