Menu
0
0

Jak si zařídit bydlení ve skandinávském stylu hygge?

Současný trend, který ovládl oblast interiérového designu, je styl hygge. Odkud slovo hygge pochází a co se skrývá za jeho významem? Co znamená fráze „bydlet jako hygge”? A jak si jednoduše vytvořit hygge u vás doma? Načerpejte pozitivní severskou atmosféru a posuďte sami, jestli se vám bude žít šťastněji. Přijďte na chuť pomalému a šťastnému způsobu života.

Co to vlastně je hygge?

Hygge je slovo, které proletělo celým světem. Hygge (čte se jako hüge) je původem dánské slovo, které symbolizuje šťastný způsob života. Že by Dánové vynalezli recept na spokojený život? Možná proto je Dánsko podle výzkumů jedním z nejšťastnějších zemí na světě. 

Význam slova se nelehko vysvětluje, jelikož hygge je jakýmsi způsobem života, který by měl lidem přinášet pohodu, štěstí a odpočinek. Nedá se však jednoznačně říci, co konkrétně tento stav mysli navodí. Pro někoho může hygge znamenat odpočinek pod deku s horkým čajem, pro jiného zase hraní deskových her s kamarády. Jednoduše řečeno, hygge je vším, co ve vás vyvolá pocit štěstí, pohody a blaženého pocitu sounáležitosti.
 
vybavení bytu ve stylu hygge

Jak se bydlí podle stylu hygge?

Hygge je založeno především na prožívání emocí, nikoli obklopování se hmotnými předměty, a proto je ke stavu hygge potřeba opravdu málo. Je však pravdou, že každodenní radost a spokojenost velice dobře podpoří příjemné prostředí, do kterého se vždy budeme rádi vracet.

Jak tedy docílíme hygge? Nejdůležitějším prvkem je útulno. Pro navození hygge atmosféry nemusíte kupovat drahý designový nábytek, bohatě postačí doplnit vaše bydlení o pár prvků, ať už se bude jednat o nové designové tapety, světla, nebo jen polštáře, koberce a svíčky.

Co tvoří severský styl hygge - načerpejte inspiraci

Přemýšlíte, kde si hygge vytvořit? Jeho hlavním sídlem je váš domov a tam byste měli také začít. Vytvořte si alespoň malý útulný koutek (neboli hyggekrog), kde budete moci relaxovat po náročném dni v práci. A jelikož je hygge hlavně o atmosféře, intimitě a útulnosti, poradíme vám, jakými doplňky byste si mohli vytvořit hygge i u vás doma.

Pro hygge jsou typické přírodní barvy a materiály. Doporučujeme tedy využívat barvy v pastelových odstínech hnědé, šedé, béžové, růžové nebo zelené. Svou velkou roli hraje také příjemné a teplé osvětlení, které umí vyčarovat to pravé útulné prostředí. A tím máme na mysli i svíčky! Protože jak jistě víte, se zapálenou svíčkou se dům jako kouzlem promění v oázu klidu. Na útulnosti také přidají „textilní” věci, jako polštáře, pletené deky, závěsy apod. Při zařizování hygge bydlení však vždy myslete na to, aby jste se v tom cítili vy sami dobře a vám se tam líbilo. Jinak by to celé postrádalo smysl. Čím byste mohli prostor ještě doplnit jsou rostliny, knihy, proutěné košíky nebo světelné řetězy.
 
 hygge útulné prostředí     dekorace hygge prostředí

Jak si zařídit šťastné bydlení podle norského vzoru?

Zaměřte se na detaily. Sepsali jsme vám menší seznam věcí, které by vám mohly pomoci v  navození té správné hygge atmosféry:
  • lampy a lampičky navozující intimní atmosféru
  • svíčky, protože těch není nikdy dost
  • dřevěný nábytek, proutěné doplňky a jiné přírodní materiály pro klidný život v harmonii s přírodou
  • designové tapety na zeď ve skandinávském stylu
  • deky, pod kterými vám bude blaze
  • měkoučké polštáře
  • koberce a kožešiny, aby bylo teplo od noh
  • květiny jako kousek přírody u vás doma

Tapety, které z bílých stěn vytvoří příjemné a útulné prostředí

Pokud byste se chtěli do hygge bydlení vrhnout s větším nasazením, udělali jsme pro vás výběr vliesových tapet, které k tomuto skandinávskému rustikálnímu stylu skvěle pasují.

 
modrá vliesová tapeta retro  industriální styl vliesové tapety
vzorovaná designová tapeta na zeď  žlutá retro tapeta obývací pokoj
přírodní vzor tapety ložnice  žlutá retro tapeta v pracovně

Pro prožití atmosféry hygge jsou ideální dlouhé zimní večery, kdy je brzy tma a venku nelítostné mrazy. Pod deku si však s chutí zalezete i v chladných jarních dnech. A tak si oblečte tepláky, zachumlejte se do huňaté deky a dělejte, co vás dělá opravdu šťastnými. My vám přejeme, ať se v novém útulném bydlení cítíte co nejšťastněji!


 

Zpět na výpis článků