Menu
0
0

Renovace starých kachliček za kuchyňskou linkou pomocí omyvatelných tapet

Ptáte se, jak zrenovovat starý kachličkový obklad za kuchyňskou linkou? Můžete se pustit do velké a nákladné rekunstrukce, kdy starý obklad osekáte na omítku nebo spíše na cihlu, proto že se staré kachličky ne vždy podaří osekat bez poškození omítky, poté se natáhne nová omítka a nalepí nové kachličky nebo obklady. My ale navrhujeme snadnější, rychlejší a levnější řešení – stěnové vinylové tapetové obklady.

Jak při pokládání vinylových obkladů postupovat? 

Vinylový stěnový obklad za kuchyňskou linku

1. Stěrkování

Staré kachličky mají spáry, proto, aby tapeta dobře vypadala, je nutné spáry přestěrkovat. Na tyto účely se výborně hodí tmel na výplně stěn – sádrová stěrka od německého výrobce Pufas. Prodáváme ji v baleních po 0,5 kg , 1 kg a 2 kg. Výhoda toho materálu je, že rychle zasychá a při schnutí se "nepropadá" a zůstává stejně vysoký.

2. Penetrace

Tímto jsme tedy povrch sjednotili a nyní se musí provést penetrační nátěr pomocí adhezníhu můstku. Jedná se o hustší nátěr, který povrch připraví pro přilnavost tapety, respektive tapetového lepidla. Oba kroky – stěrkování a penetraci – lze provést běhom jednoho dne, během několika hodin.

3. Lepení

Poté je třeba 24 hodin počkat, aby penetrace ideálně zaschla. Na tapety za linku doporučujeme lepidlo MC speciál. Lepidlo je vhodné nanést jak na lepený vystěrkovaný a napenetrovaný povrch, tak pochopitelně i na tapetu. Vinylový stěnový obklad se po nanesení lepidla nechá 3 minuty provlhnout a poté jej nalepíte na stěnu. Tapetu vyhladíte tapetářským kartáčem, nebo alespoň houbou či navlhčenou hadrou. Tapeta se lepí vždy natěsno k sobě, nikoliv přes sebe.

Tapeta za kuchyňskou linkou


Zpět na výpis článků