Menu
0
0

Odstranění tapet a příprava podkladu

Odstranění starých tapet je strašákem pro spoustu z nás. Pokud ale dodržíte doporučený postup, nemusíte se bát, půjde to téměř samo. 

Každá tapeta se postupem času opotřebuje nebo stane okoukanou. Není nic snazšího než si vybrat novou tapetu podle svého momentálního vkusu a dodat pokoji opět šmrnc. Před lepením potřebujete ovšem dostat tu starou pryč a připravit si stěnu tak, aby nový motiv správně držel. 

Jak odstranit staré tapety

V případě vliesových tapet bude strhávání hračka. Díky jedinečnému materiálu, ze kterého jsou vyrobené, stačí tapetu chytit v horním rohu a jednoduše ji stáhnout

O něco složitěji probíhá odstranění vinylových a papírových tapet. Neobejdete se bez odstraňovače tapet Metylan nebo druhé varianty v podobě odstraňovače tapet Pufas. Hodí se také váleček – Ježek s teleskopickou tyčí a škrabka na strhávání. Tyto pomůcky k sundání tapet  vám celý proces usnadní. 

Jakmile máte vše potřebné, postupujete následovně:
  • ježkem, který má ostré hroty, propíchejte rovnoměrně tapetu
  • naneste odstraňovač na tapety (použijte štětec, váleček nebo rozprašovač dle zvoleného typu přípravku)
  • odstraňovač rozpustí staré lepidlo
  • za pomocí škrabky na tapety odlepíte staré tapety
  • pokud nejde nějaký kousek dolů, znovu jej navlhčete 

Než budete lepit novou tapetu – příprava podkladu

Po strhání musí být stěna beze zbytků starých tapet. Podklad zůstane ovšem nerovný a pravděpodobně i poškrábaný. Srovnejte ho pomocí tmele na výplň stěn, který se vyrábí v provedení 0,5kg, 1kg a 2kg balení. Jde o sádrový, celulózou obohacený sypký prášek, který se rozmíchá ve vodě a nanáší nerezovým hladítkem nebo špachtlí. Malé nerovnosti lze před úplným zatvrdnutím vyrovnat vlhkým dřevěným hladítkem. Jakmile řádně vyschne, může se brousit. 
Tímto postupem dosáhnete dokonale hladkého povrchu.

Zeď se nechá vyschnout a následuje poslední krok před samotným tapetovánímpenetrace. Jde o základ před každým tapetováním. Penetrace podklad zpevní, prováže a s tapetou se pak dá na stěně mnohem lépe manipolovat. Zeď se nechá opět vyschnout do druhého dne, a pak už nic nebrání aplikaci nové tapety. 

Tmel na zeď  






Zpět na výpis článků