Menu
0
0

6 tipů, jak vybavit dětský pokoj pro vaše malé neposedy

Dětský pokoj je pro vaše malé poklady hracím prostorem i místem pro spánek a bezpečné útočiště. Jak to udělat, aby se všechny tyto prvky skloubily dohromady? Aby byl dětský pokojíček plně funkční a přitom útulně zařízený, je potřeba důkladné naplánování všech možností. Pokud chcete opravdu promyšlený plán pokoje, svěřte samotnou realizaci přímo interiérovým designérům, kteří umí mnohé věci domyslet do posledního detailu. V případě, že se do zařizování chcete pustit sami, věnujte pozornost následujícím radám a nápadům, jak jednoduše dětský pokoj zařídit.

Jak správně navrhnout dětský pokoj?

Při zařizování dětského pokojíčku je důležité myslet na několik zásad. Jaký nábytek je pro děti nejvhodnější? Jakou barvou vymalovat dětský pokojíček? Jak pokoj opticky zvětšit? A takových otázek vám určitě hlavou poběží ještě mnohem více. Sepsali jsme pro vás pár zásadních tipů, které je dobré při zařizování pokojíčku mít na paměti.
  1. Investujte do "základního" vybavení a doplňky obměňujte podle toho, ve kterém období se právě díte nachází.
  2. Sázejte na přírodní a osvědčené materiály - zaměřte se na zdravotní nezávadnost, odolnost materiálu a snadnou údržbu.
  3. S barvami nakládejte opatrně. I když by měl být pokoj veselý, v přehnaně barevném prostoru by se dítě nemuselo cítit dobře.
  4. Pokud máte malý pokojík, volte světlé barvy stěn i nábytku. Opticky pokoj zvětší.
  5. Využijte prostor na maximum a investujte do nábytku na míru - schováte do něj plno věcí a navíc zbyde více prostoru na hraní.
  6. Dostatečně místnost osvětlete - stropní svítidlo jako jediný zdroj světla určitě nestačí. Umístěte také lampičku k psacímu stolu a posteli (oblíbené jsou "usínací" lampičky, které dětem pomáhají, aby se ve tmě nebály).
 
zařízení dětského pokoje

Dobrým řešením je rostoucí nábytek

Miminka výběr a design nábytku ještě moc neocení. Ale za pár let už předškolák, který už svůj vlastní prostor bude nezbytně potřebovat. A proto doporučujeme rostoucí nábytek, který bude růst společně s dětmi.

Nevýhodou rostoucího nábytku je fakt, že s dítětem se vyvíjí i jeho vkus. Navíc v období dospívání, kdy se nálada i styl každého puberťáka ze dne na den mění, je těžké ho přesvědčit, že se nábytek měnit nebude. Proto při výběru dětského rostoucího nábytku volte neutrální barvy a jednoduchý design. Vzhled pokoje pak můžete v dospívání dítěte pozměňovat doplňky a drobnými úpravami

Volte zdravotně nezávadný nábytek

Pozornost při výběru však věnujte i u malých dětí. Především u dětí do 5 let je zvykem, že vše musí nejdříve ochutnat. Při natírání nebo koupi natíraného nábytku proto dbejte na správnou koupi laků a barev, které jsou pro děti nezávadné. Celkově je do dětských pokojů vhodnější vybírat nábytek z přírodních materiálů, který jim nemůže nijak uškodit.

Doporučujeme světlé dřevodekory:

  • dubové dřevo,
  • nábytek z jasanu,
  • smrkový nábytek.

Naopak se vyhněte tmavému dřevěnému nábytku, který se hodí spíše do ložnic a obyvacích pokojů.
 

ideální pokoj pro vaše děti

Jakou barvu zvolit do dětského pokoje?

Barvy do značné míry ovlivňují naši náladu i osobnost. Proto buďte při výběru ostražití a volbu barev pořádně promyslete, aby se vaše dítě v pokojíčku cítilo dobře. Obecně designéři radí využívat do dětských pokojíků syté barvy, avšak maximálně ve 3 různých barvách. Prostě a jednoduše, všeho s mírou. V sytě žluté místnosti se totiž dětem asi nebude spát nejlépe. Proto je ideální rozdělit pokoj do tzv. funkčních zón (zóna spaní, učení a hraní) a i výmalbu pokoje tomu přizpůsobit. Obecně by se měly využívat tlumenější odstíny barev, které děti neruší.
 
výrazné barvy v dětském pokoji

Praktickou variantou jsou dětské tapety na stěnu, které jsou pro děti zdravotně nezávadné a za relativně nízké náklady můžete vykouzlit stěny plné barev a obrázků, které si vaše děti zamilují. Navíc jejich aplikace je snadná a pomoci vám můžou i samotné děti. Pokud již máte stěny vymalované, ale přijde vám, že tomu stále něco chybí, vsaďte na samolepky na zeď. Vybírat můžete od květin, autíček, zvířat až po postavy oblíbených animovaných pohádek.

Pusťte uzdu fantazii – své i té dětské

Každý z nás má jedinečnou osobnost a je třeba ji rozvíjet. Ač se určitě liší váš vkus od vkusu vašeho dítěte, zkuste najít mezi těmito světy kompromis a alespoň z části respektovat přání vašeho potomka. Rodiče mají většinou tendenci zařizovat pokoj pro děti jako svojí druhou ložnici. Klidnou, střídmou a útulnou. Ale pro děti je pokojíček také svou vlastní hernou, kde se denně odehrává nespočet příběhů. Myslete na individualitu svého dítěte a při zařizování pokoje vybírejte takové prvky a dekorace, po kterých vaše děti touží a budou je bavit.

To, co děti milují, je malování po zdech. Skvělý způsob, jak zapojit samotné dítko do zařízení místnosti jsou tak kreativní tapety na zeď, které se vyrábí v různých provedeních. Buď jako černá „tabule“, na kterou křídou či fixem můžete psát a kreslit podle libosti, nebo jako papírová tapeta s předpřipravenými motivy, které si děti mohou samy vykreslit.

 
papírové tapety na zeď pro děti vykreslovací

Inspirace, jak pomocí tapet zútulnit dětský pokoj

Hledáte nápady, jak dětský pokoj zpříjemnit, aby se tam vašim ratolestem dobře žilo? Podívejte se na následující fotogalerii, která vám ve výběru tapet může pomoci. Inspirujte se.
  • Dětský pokoj pro miminko

tapety do dětského pokoje inspirace  vybavení dětského pokoje nápady
vybavení dětského pokoje pro miminko tapety  tapety na zeď do dětského pokoje
 
  • Komnata pro princeznu vs. zašívárna pro malého raubíře

holčičí pokoj tapety na stěnu  vybavení pokoje pro holku inspirace
klučičí pokoj tapeta na zeď  vybavení klučičího pokoje inspirace a nápady

V tomto článku jsme se podívali pod pokličku zařízování dětského pokoje pro vaše nejmilejší. Zmínili jsme pár základních věcí, na které při vybavení pokoje myslet, avšak v rukávu máme ještě několik tipů, na které si dávat pozor. To se ale dočtete v některém z příštích článků, které v našem Magazínu tapetéra chystáme. Máte se na co těšit!

Zpět na výpis článků