Menu
0
0

Nejčastější chyby při tapetování

Každý dobře ví, jakou dá práci vybrat tu pravou tapetu. Jak je těžké ji dokonale sladit k nábytku, ke koberci, a aby se líbila všem doma. Se samotným výběrem tapety si každý dá záležet, ale bohužel málokdo si poté dá tu práci s tím nejdůležitějším – se samotnou aplikací (lepením) tapety, ale hlavně s přípravou podkladu.

Stěna musí být rovná   

V první řadě musí být stěna dokonale rovná. Naprosto dokonalý podklad je například sádrokarton, ale je jasné, že ve většině případů tomu tak bohužel není. Stěna mívá různé nerovnosti, praskliny a odlupující se omítku. V takovém případě se vždy doporučuje podklad vyrovnat tmelem na výplň stěn, který se vyrábí v 0,5kg, 1kg a 2kg balení. Jde o sádrový, celulózou obohacený sypký prášek, který se rozmíchá ve vodě a nanáší nerezovým hladítkem nebo špachtlí. Malé nerovnosti lze před úplným zatvrdnutím vyrovnat vlhkým dřevěným hladítkem. Jakmile řádně vyschne, může se brousit. Tímto postupem dosáhnete dokonale hladkého povrchu. 

Penetrace je základ  

Dále musí být podklad dokonale suchý a nesmí být mastný. Vždy se doporučuje před samotným lepením použít penetraci! Ta je balena v jednolitrovém a třílitrovém balení. Penetrace je základem každého správného tapetování! Pokud penetraci nepoužijete, tak se může stát, že bude neošetřená stěna bez penetrace velice savá – v tomto případě se lepidlo do stěny zcela vpije a nedojde ke kvalitnímu a silnému nalepení.  

Převlhčení tapety není dobré

Další chybou je převlhčení tapety. Může k tomu dojít v případě, když se lepidlo nanese na stěnu i tapetu. Toto je zásadní chyba. Nikdy nenanášejte lepidlo na obě plochy. Dochází poté k převlhčení, kdy se tapeta nepatrně natáhne více než je třeba. Po vyschnutí se pak smrskne, ovšem i nepatrná mezírka mezi jednotlivými pruhy je velice znatelná. Mějte na paměti, že u papírových a vinylových tapet se lepidlo nanáší vždy pouze na tapetu. U vliesových tapet se lepidlo nanáší pouze na stěnu!
Pokud máte tmavé tapety a světlý podklad, doporučuji v místech, kde se budou jednotlivé pruhy potkávat, stěnu od stropu až k zemi přetřít tmavší barvou. Ideálně stejným odstínem jako u zvolených tapet. Předejdete prosvítajícím předělům, které se občas mohou vyskytnout.   

Jak na lepidlo a zařezávání tapet

Dokonale připravené lepidlo je také velice důležité. Prvně musíte zvolit správné lepidlo k tapetám, které budete lepit. Dále lepidlo dobře rozmíchat. Hrudky v lepidle vám mohou při lepení dělat potíže. Pokud se hrudky v lepidle přeci jen objeví, pak se je snažte lžící rozmačkat, počkejte minimálně 30 minut, a pak jej znovu pořádně rozmíchejte. Určitě to pomůže.
   
Závěrem doporučuji počkat se zařezáváním tapet až na druhý den. Po nalepení je tapeta mokrá a může se trhat. Naopak po vyschnutí se netrhá a výsledek je dokonalý. Po zaříznutí ji můžete ještě podlepit a přitlačit mokrou houbičkou. 
   
 
 

Zpět na výpis článků