Menu
0
0

Jakou zvolit barvu tapety?

Samozřejmě každý má nějaké své oblíbené barvy, které pak při výběru tapety na stěnu preferuje. I tak je ale potřeba myslet na to, aby barva do interiéru takzvaně sedla, aby se nebila s barvou stěn, nábytku, oken, dveří a dalších doplňků. Při přemýšlení o té nejvhodnější barvě či barevné kombinaci tapety nezapomínejte také na to, do jaké místnosti je tapeta určena, z čehož se pak odvíjí, jakou má tapeta navodit atmosféru. A jaké charakteristiky tedy budou mít určité barevné tapety?

Zelená tapeta

V poslední době jsou vedle tapet s přírodními motivy (kámen, dřevo) nejoblíbenější tapety v zeleném odstínu. Lidé se tak do svých domovů snaží přenést kus přírody, navíc zelené tapety se dobře kombinují s moderním stylem designu, se sklem a kovem. Pohled na zelenou barvu uklidňuje. Nedoporučuje se ji kombinovat s červenou barvou.
 
designová tapeta na zeď
 

Bílá tapeta

Stále oblibě se těší bílé, béžové a krémové tapety. Jsou totiž velmi flexibilní. Lze jimi osvětlit místnost s tmavým nábytkem, ale mají použití i ve světlých interiérech, kde tak navozují pocit čistoty a elegantnosti. Tyto světlé tapety zvětšují prostor, je ale dobré je doplnit výraznějšími barevnými doplňky, aby místnost nepůsobila studeně. Vyznavači luxusu mají rádi černobílou kombinaci.
 
bílá tapeta vzorovaná
 

Fialová tapeta

Trojici nejoblíbenějších tapetových barev uzavírá fialová. Fialové tapety působí velmi moderně a mladistvě, ale přitom tajemně – fialová barva je totiž kombinací studené modré a teplé červené. Fialové tapety se výborně kombinují se světlým dřevem, ale dejte si pozor na příliš tmavé odstíny. Tmavě fialové tapety totiž místnost zmenší a mohou působit až melancholicky.
 
oblíbená varianta fialových tapet
 

Červená tapeta

Pokud potřebujete svému interiéru dodat hřejivé teplo, červená tapeta je určitě dobrou volbou. Při pohledu na červenou se zrychluje rytmus dýchání, tep, zvyšuje krevní tlak a navozuje pocit radosti. Buďte ale obezřetní v jejich odstínech a použitých vzorech, aby nepůsobila až příliš vtíravě a násilnicky. Jak je všeobecně známo, červená barva je symbolem lásky, takže si někteří červené tapety pořizují do ložnice.
 
červená tapeta na zeď
 

Modrá tapeta

Modrá barva, která symbolizuje vodu a nebe, je na rozdíl od červené vnímána jako studená, takže modré tapety se hodí do místností orientovaných na jih. Při výběru modré tapety si dejte pozor na její odstín. Světle modrá tapeta totiž působí svěže a vzdušně, zatímco ta s tmavě modrým odstínem je těžká, rozjímající až smutná.
 
modrá vzorovaná tapeta na zeď
 

Žlutá tapeta

Veselá, povzbuzující, osvětlující. Takto bude vnímána tapeta, když na ní bude ve větší míře zastoupena žlutá barva. Ta totiž příznivě stimuluje lidskou nervovou soustavu a podporuje aktivitu. Žluté tapety jsou vhodné do tmavých místností a všude tam, kam chcete dodat „světlo a energii“.
 
žlutá tapeta na zeď
 

Oranžová tapeta

Na lidskou psychiku působí velmi dobře i oranžová barva, navozuje teplo a pocit radosti. Tapety v tomto zabarvení se hodí zvláště do tmavých místností a také do kuchyní a jídelen, protože oranžová barva podporuje trávení a zvyšuje chuť k jídlu. 
 
oranžová květinová tapeta na zeď
 

Hnědá tapeta

Ti, kteří neradi příliš vynikají a dávají přednost střídmosti a jednoduchosti, si často pořizují hnědé tapety. Hnědá barva působí stabilně a příjemně a evokuje také sepětí s přírodou, protože hnědá barva je symbolem pro půdu a dřevo. Pozor ale aby v interiéru nebylo hnědé až příliš, místnost s hnědými tapetami je vhodné ozvláštnit doplňky, dobře pasovat budou ve žluté nebo bílé barvě. 
 
přírodní tapeta na zeď
 

Černá tapeta

Černá barva symbolizuje smutek, strach a noc, proto čistě černé tapety nejsou příliš v kurzu. Zcela odlišné to ale je, když se dají do kombinace s bílou, šedou či krémovou. Pak interiér vytváří pocit luxusu, osobitosti  a tajemnosti. Černé tapety se dobře kombinují s bílým nábytkem a výraznými barevnými doplňky.
 
černá výrazná tapeta na zeď 
 

Zpět na výpis článků