Menu
0
0

Jak si připravit rovný povrch pod tapetu?

Můžete si koupit sebepěknější tapetu, ale pokud pro ni nepřipravíte suchý, rovný a hladký povrch, s výsledkem nebudete úplně spokojeni. Navíc při špatném podkladu se Vám bude problematicky tapetovat. Zkrátka rovný povrch je základ. A jak si ho připravit? 
 

Na velké nerovnosti tmel

Jestliže máte na zdi větší spáry, trhliny a nerovnosti, naneste na ni pomocí stěrky nebo špachtle sádrový, celulózou obohacený tmel. S ním se velmi snadno pracuje (stačí jen rozředit s vodou a nanést) a napropadá se, takže se nemusí stěrkovat vícekrát po sobě. Navíc ve srovnání s obyčejnou sádrou tmel rychle vytvrdne a schne, takže lze ještě ten stejný den s povrchem dále pracovat. V novostavbách bývá problém s jemným písečkem, který vystupuje z nové omítky, ten však stačí seškrábnout sádrokartonářským smirkem.
 

Základem je penetrace

Abyste byli s novou tapetou spokojeni, je potřeba povrch penetrovat. Penetrace totiž celý povrch zpevní, slepí jemné prachové částice a nečistoty, sjednotí barevně odlišné podklady a zajistí stejnoměrnou nasákavost zvětralých, savých a porézních ploch. Díky penetraci je také tapetování snazší – barva se „netrhá“ a s tapetou se dá na stěně mnohem lépe „manipulovat“. Zkrátka podmínkou úspěšného a trvanlivého tapetování je penetrace. A nemusíte mít obavu, nejde o nic časově ani finančně náročného.
Tapetářská penetrace je mléčný nátěr, podobný mléku, který se již nijak neředí. Pouze jej válečkem v jedné vrstvě nanesete na stěnu a necháte 24 hodin vyschnout. V místnostech, kde jste penetrovali, se nesmí prášit (tedy žádné broušení či velké uklízení), protože penetrační nátěr je lehce lepivý a mohl by se prachem zašpinit. Z tohoto důvodu je také dobré při penetrování zakrýt koberec nebo podlahu. V novostavbách je nejlepší použít hloubkovou penetraci. Na instruktážní video, jak se penetruje, se můžete podívat zde

Související články

Zpět na výpis článků