Menu
0
0

Jak se tapetuje umakart?

Dosti častou otázkou našich zákazníků je, zda se dá tapetovat umakart. Ano, i umakart je možné ozdobit tapetou, ale musíte dodržet pár zásadních postupů.
 

Příprava umakartu

Ať už použijete vliesovou, vinylovou či papírovou tapetu, musíte si neprve dokonale připravit podklad čili umakatr. To znamená, že umakart musíte nejprve dokonale odmastit a poté zdrsnit brusným papírem, aby se vytvořil pórovitý povrch, na který lepidlo a poté tapeta nejlépe přilne. Stačí umakart lehce zdrsnit, není nutno přiliš tlačit, jeden metr čtvereční trvá cca 1 minutu. Zdrsnění není nutné v případě, že se použije v dalším kruku vrstva adhezního můstku (tento materiál také najdete v našem eshopu).

Dalším, velmi důležitým krokem je natřít povrch ukamartu adhezním můstek, ten vlastvě z nesavého povrchu udělá ideálně savý povrch pro nasákavost lepidla tapety.

Dalším dosti důležitým krokem je, že do připraveného lepidla vmícháte do celé dávky Lepidlo Herkules 250ml. Takto připravené lepidlo je nachystané pro lepení tapet. Lepidlo vždy nanášejte na tapetu buď štětkou a nebo válečkem. Není třeba natírat umakart. Přestože je umakart zdrsněný, lepidlo by na něm nedrželo. Druh lepidla použijete podle druhu tapety (na vliesové tapety – vliesové lepidlo atd). Nejvhodnější lepidlo je MC speciál, také najdete v sekci lepidla.
 

Tapetování i přes lišty

Umakartové jádro bývá obvykle zakončeno hliníkovými lištami. Tapetu otapetujte přes tyto lišty a poté ostrým nožem podle hrany zařízněte. 
Jestliže dodržíte uvedené postupy, bude výsledek naprosto dokonalý. Umakart je totiž naprosto rovný, a tak na něm tapety vypadají velmi dobře. Je to nejlevnější varianta, jak si z nepěkného šedivého bytového jádra můžete během pár hodin udělat dokonalou novou designovou podobu Vašeho bytu.
Doporučujeme přechodz mezi tapetou a hranou vany nebo podlahy zasilikonovat.

Jak vypadá vytapetované umakartové jádro, můžete vidět na fotografiích pod článkem. Byly použity vliesové tapety z kolekce Lars Contzen

Zpět na výpis článků