Menu
0
0

Jak nalepit samolepící tapetu na zeď?

Chcete si zrenovovat nábytek nebo vylepšit vzhled interiéru? A rozhodli jste se pro renovaci využít samolepící tapetu (fólii)? Výhoda samolepících tapet je, že jsou připraveny k okamžitému použití a vy budete mít během několika minut hotovo.
Abychom vám co nejvíce usnadnili práci s tapetou, a vy jste byli spokojeni se svým výsledkem, připravili jsme pro vás tento článek, ve kterém vám poradíme jak postupovat.
 
Budete potřebovat:
  • samolepící tapetu (fólii)
  • nůžky / zalamovací nůž
  • pravítko / svinovací metr
  • tužku
  • vodu
  • měkký hadřík nebo stěrku
  • jehlu
  • žehlička nebo fén



Ošetření tapetovací plochy

Použít samolepící tapetu můžete na povrchy hladké, čisté, suché a bez prachu.
Než začnete tapetu lepit, připravte povrch tak, aby byl hladký tzv. zbavte jej drsných ploch (zbrušte jej). Pokud chcete samolepící fólii použít na povrch z omítky, křídy, dřevotřísky, vápna nebo sádry, měli byste před aplikací fólie ošetřit povrch základním nátěrem a penetrací.
Před nalepením je vhodné podklad pořádně odmastit a zbavit všech nečistot. Okenní výplně čistěte čistidlem s alkoholem a nechte oschnout. Nábytek a lamino čištěte vlhkou hadrou. 



Tapetování

Jakmile budete mít přeměřenou tapetovací plochu a budete chtít tapetu řezat na konečnou velikost  - využijte měřící čtverce na jejím okraji a zařízněte odlamovacím nožem podle kovového přítlačného pravítka. Jestliže budete tapetovat větší plochu několika pásy, počítejte s překrytím asi 5-10 mm. Na okrajích si nechte tapetu v přesahu asi 5 mm a jakmile bude tapetování u konce, odříznete jej. 
Při lepení tapety s dekorem dřeva pozor na směr fólie!
Chcete-li pokrýt větší plochu tapetou, navlhčete plochu vodou (rozprašovačem), poté stáhněte asi 10 cm rubové strany papíru a “obnaženou” tapetu přiložte na tapetované místo. Postupujte poté tak, že budete vždy od středu směrem k okrajům uhlazovat fólii. V tomto kroku využijete měkký hadřík nebo stěrku.
POZOR! Vodu nepoužívejte při lepení - zrcadlové samolepící fólie, tabulové fólie, imitace kovových tapet, velurované samolepící tepety a dalších speciálních tapet. 



Při lepení na sklo je vhodné sklo postříkat jarovým roztokem a poté samolepící fólii nalepit. Fólie poté klouže po skle, a to umožní snadnější vystředění, vzniklé bubliny lehce vytlačíte stěrkou. Za 24 hodin voda vyschne a fólie drží.
Při tapetování hran vám pomůže elektrická žehlička nebo fén s horkým vzduchem, teplo tapetu povolí a vy ji můžete snadno natáhnout a prohnout. Výkon žehličky nebo fénu nastavte na co nejnižší.
Pokud se vám i přes vaši opatrnost objeví na tapetě záhyby nebo vzduchové bublinky, odstraníte je vytlačením směrem od středu k okrajům. Bublinky propíchněte jehlou a vzduch vytlačte.
Tapeta má tzv. “časovač lepení”. Pokud se fólie pokřivý, opatrně ji můžete stáhnout a bez napínání opět přilepit. Přelepovat fólii můžete pouze během aplikace, po několika desítkách minut bude fólie již pevně přilepena a oprava nebude možná.
Samolepicí fólie se dají omývat saponátovými roztoky nebo mýdlovou vodou. 
Při lepení samolepící fólie vždy postupujte podle pokynů výrobce.
Zpět na výpis článků