Menu
0
0

Jak lepit samolepicí tapetu

Samolepicí tapety jsou dekorativní fólie, které slouží k renovaci starého nábytku, kuchyňské linky, obložení, dveří nebo poliček a skříní. Můžete je lepit na všechny čisté, suché a hladké povrchy. Tapety jsou k dostání v imitacích dřeva a stromů, kamenů, kachliček a obkladů, mramoru a jiných přírodních materiálů, v jednobarevných variantách bílé, žluté, modré, černé, červené či zelené nebo ve speciálním dekoračním provedení, například samolepicí tabulové fólie nebo fólie na okno zneprůhledňující sklo. 

jak nalepit samolepicí tapety

Jak už název napovídá, k lepení tohoto druhu tapety nepotřebujete lepidlo, protože to už je naneseno na tapetě pod ochrnou vrstvou. Fólie neobsahuje těžké kovy a v lepidlu nejsou žádná rozpouštědla. Tapety jsou tedy zdravotně nezávadné a bez obav je můžete použít k renovaci dětských pokojíků. Navíc jsou světlostálé a otěruodolné. 

Většinu motivů, například dřevěné dekory, najdete v naší nabídce ve třech šířkách, 45 cm, 67,5 cm a 90 cm. Vyberte si tedy takovou velikost podle plochy, kterou se chystáte renovovat, abyste neměli příliš prostřihů a odstřihů a zároveň abyste nemuseli, není-li to nezbytně nutné, tapetu nastavovat. Jedna role má 15 m, z ní si můžete objednat jakkoli dlouhý návin. 

Co budete k lepení samolepicí fólie potřebovat: 

Před lepením odmastěte povrch. Použijte technický líh nebo jiné šetrné odmašťovadlo. Nábytek a lamino očistěte pouze vlhkým hadrem. Pokud budete tapetu lepit na savý povrch, ošetřete ji dvěma vrstvami hloubkové penetrace, která plochu zpevní a prováže, aby na ní fólie držela, jak má. 

Rozprostřete si tapetu zatím nasucho na plochu, kterou jí budete polepovat, a rozměřte si místa, kde bude potřeba nastříhat či nařezat. Pokud máte folii s imitací dřeva nebo jiným motivem, nezapomínejte na to, že musí odpovídat směr vláken či jiná návaznost vzoru. Místa střihu si naznačte tužkou a fólii potom zakracujte a tvaruje nůžkami nebo ještě lépe a přesněji odlamovacím nožíkem pomocí přítlačného kovového pravítka. 

renovace nábytku pomocí samolepicí tapety

Při lepení okenních fólií a fólií s imitací dřeva na větší plochu doporučujeme  pro snadnější manipulaci navlhčení vodou z rozprašovače. Naopak vlhčit není vhodné zrcadlové a tabulové samolepicí fólie a fóliové imitace kovových a velurových tapet. 

Jakmile budete mít připravené přesně velké kusy tapet a případně navlhčené, odlepte asi 10 cm krycího papíru, který je na rubové straně tapety, a přiložte na renovovanou plochu. Vyhrajte si se začátkem hran nebo spojů, aby hned první pás nebyl křivý. Poté postupně stahujte krycí papír ze spodní části tapety, přitlačujte tapetu k povrchu a vyhlazujte stěrkou nebo houbičkou. Bubliny vytlačujte do boku. Fólie má takzvaný časovač lepení, tedy několik minut nebo desítek minut nepřilne k povrchu napevno, tudíž je možné během této chvíle nalepení opravit. Za několik hodin lepidlo přilne naplno a potom už není možné se samolepkou hýbat

jak nalepit samolepicí tapetu

Pokud tapetujete větší plochu a musíte samolepicí fólie napojovat, 5 až 10 mm je překryjte. U krajů nechte tapetu přesahovat a ořízněte ji až nakonec. Tapetujete-li nábytek či dveře s ohyby, můžete folii nahřát fénem, aby se materiál prohnul a natáhnul. Postupujte ale opatrně, aby se tapeta nepoškodila. 

Tip!
Ušpiní-li se tapeta, vyčistěte ji mýdlovou vodou nebo saponátem. 
Pokud potřebujete samolepicí tapetu odstranit, použijte opět fén, nahřejte fólii a jednoduše ji stáhněte.

Zpět na výpis článků