Menu
0
0

Tapetování rohů a okenních výklenků

Rozhodli jste se svou domácnost oživit tapetami na zeď a už jste nastudovali, jaké budete potřebovat lepidlo a tapetovací pomůcky, ale stále si ještě nejste jisti, jak na to? V našem e-shopu jsme pro vás sepsali několik návodů (např. se dočtete, jak tapetovat vliesovou tapetu), natočili i pár videií a v tomto článku se dočtete, jak správně tapetovat rohy a okenní výklenky. Platí přitom zlaté pravidlo: tapetujte směrem od světla. 

Tapetování rohů

Nejprve Vám poradíme s tapetováním vnitřních rohů, což je nejsnazší. Tapetu přelepte přes roh, přiložte přítlačnou špachtli a přesah odřízněte odlamovacím nožem tak, že tapeta přesahuje na tloušťku špachtle, tedy o pár milimetrů. Pruh z druhé strany stěny pak nalepte přesně do rohu. Pozor u vzorovaných tapet, aby motiv správně navazoval. 

Trošku složitější je postup u vnějších rohů. S přesahem přibližně na šířku prstu se lepí jen tenké papírové tapety. U ostatních druhů, vinylových a vliesových tapet lepení s malým přesahem nedoporučujeme, protože by mohlo docházet k odlepování a odchlipování. Jak tedy na to? Tapetu přelepte přes okraj, přičemž šířka okraje na druhé stěně bude zhruba 10–15 cm. Roh pěkně uhlaďte, aby se nikde nic nekrabotilo, a okraj (tedy zakončení tapety) pomocí pravítka a odlamovacího nože o několik milimetrů ořízněte. Jde o to, že k tomuto okraji se potom natěsno nalepí další pruh tapety.

Pokud plánujete na stěny různé tapety, doporučujeme na na vnější rohy použít profilové lišty. Pruh tapety se pak nalepí přes roh a přesah se podél nosu profilu odřízne nožem. 


Tapetování okenních výklenků 

Samozřejmě se netapetují jen celé holé stěny, ale musíte si také umět poradit s částmi kolem oken. Buď pouze otapetujete část nad a pod oknem a vnitřní výklenek vymalujete, a nebo tapetu nalepíte až k oknu. V prvním případě tapetu přehnete přes okraj a přesah pak uřízněte nožem.

Druhý způsob je složitější. Pruh nechte přesahovat přes okno, na hraně horního výklenku seřízněte, a získáte tak tapetu pro vnitřní svislou stěnu. Pak odřízněte svislý pruh nad okenním výklenkem a místo toho nalepte od stropu celý pruh tapety, který zahnete přes roh horního horizontálního výklenku. Nakonec se u všech vnitřních výklenků odříznou přesahy. Tapeta tak leží několik milimetrů přes vnitřní roh a pokrývá spáru mezi rámem okna a ukončením stěny. 

Pod okny bývají radiátory, a tak ještě připomínáme, že za nimi se zásadně netapetuje. Tapetu jen zastřihněte ve výši úchytů ve zdi nahoře i dole. 






 


Zpět na výpis článků